• Srpski
  • English
  • Magyar

Providna kristal folija

Luna cerade

 


Postovani klijenti,

Na ovoj temi naseg malog foruma, pisacemo o nasim radovima koji se odnose na providnu kristal foliju, kojom se zatvaraju terase, zimske i letnje baste, splavovi, letnjikovci...

Upravo je sezona pocela. 

Pocecemo prvo sa  pitanjem sta je pvc kristal folija?  Sam naziv daje pola odgovora,  dakle to je PVC materijal, kristalno providan. Pogledom kroz foliju ne dolazi do zamucenja, kao ni do onog prelamanja slike u ocima kao dok gledate kroz druge plasticne predmete. Kristal folija ima jos jednu, posebnu osobinu,  a to je takozvano "memorijsko pamcenje" odnosno, kada je poguzvate, uvek tezi da se vrati u ispravljeno stanje. Otuda i njena prednost koja se odlikuje u sirokoj primeni pre svega u zatvaranju i zastiti raznih objekata od vremenskih uslova, kao sto su mraz, kisa, vetar i sneg. Posebno se koristi u zatvaranju ugostiteljskih pomocnih objekata, tj terasa, letnjih basti i nadstresnica. Takodje, providna PVC folija je nasla primenu i u domacinstvima, i to u zatvaranju, tj zastiti terasa, verandi, letnjikovaca, splavova, zimskih i letnjih basti i drugih objekata.  Svoju primenu ima i u industriji, tacnije u industrijskim halama, prilikom izrade pregradnih zavesa, gde se folija koristi u kombinaciji sa ceradom.  Bitnu primenu, providna folija ima u zastiti kabine viljuskara, tacnije izradi bocnih vrata za viljuskare, kao i prednje i zadnje stranice.

Cena providne folije je takodje pristupacnija u odnosu na ostale vidove zatvaranja objekata. Takodje, prednost providne kristal folije je i ta, sto se sa njenom montazom, objekat ne zatvara trajno, vec tako, da se u letnjem periodu, providna folija moze skupiti tj urolati da li rucno ili putem nekog od mehanizama za namotavanje.

Najcesci princip izrade i montaze providne folije, jeste upravo i najjednostavniji i po ceni najpristupacniji. To je princip izrade folije sa prošivenim bocnim rajsferslusima i sa kaiscicima u skroz gornjem delu za pricvrscivanje namotane rolne.  Vazno je napomenuti, da se PVC providna folija, uvek izradjuje u kombinaciji sa ceradom i to na nacin da se cerada  masinski lepi, tj "vari" sa folijom svuda okolo i na taj nacin se dobijaju okviri od cerade. Tako da su i rajsferslusi prosiveni po ceradi, ne po foliji. Rajsferslusi koji se koriste su sirine zubaca od 10mm.Plasticni su i prosivaju se koncem koji je UV stabilan, otporan na sve vremenske prilike.

U daljem tekstu  bloga, predstavljacemo neke nase radove tj proizvode od providne folije i slike sa detaljima same montaze...


 

Providna folija u kombinaciji sa ceradom u braon boji. Rajsferslusi su prosiveni sa strane. Na jednom polju, uradjena su i vrata od rasferslusa. Takodje i prolaz za kucnog ljubimca laugh

           Providna folija za zatvaranje terasa                                          Providna folija za zatvaranje terase

  Na ovoj terasi od konstrukcije su bili samo betonski stubovi na kojima je bila uradjena fasada.

Tako da smo pre montaze providne folije, ugradili nosecu podkonstrukciju na koju se postavljala provida folija.  Pod konstrukcija je od drvenih stafli 80x50mm. Koje smo predhodno obradili i ofarbali.

Kupac je dobio prelepu zimsku bastu, koju je tokom zimskog perioda po potrbi i dogrevao IC grejalicom. Kako je terasa na spoljnem delu zida od dnevnog boravka, po tvrdnji naseg kupca, osetna je bila razlika u utrosku energije za grejanje kuce u zimskom periodu, naročito za dnevni boravak.


Maj, 2018.

 Želimo da pokažemo još jedan primer kako se providna folija savršeno uklopila u  projekat letnjikovca. Ovde je takođe,  PVC providna folija izrađena sa varijantom otvaranja sa bočnim rajsferšlusima. Što je inače, najpraktičniji način rukovanja providnom folijom.  Na ovim primerima se jako lepo vidi i "keceljica" na ramu folije, koja služi za odvod kišnice, a takođe sprečava i ulaz vetra na mestu gde providna folija, sa profilnom cevi kao tegom, naleže na donji deo otvora tj sims.  Na kraju, sve je urađeno kako treba i u skladu sa dogovorom klijenta.  Još jedan, zadovoljan kupac :)

 

       Providna folija za letnjikovce          Providna folija za zatvaranje terase

 

 Pogled iznutra:

 

    Zatvaranje terase providnom folijom         PVC kristal providna folija, cerade za terase


April, 2018.

   Sa posebnim zadovoljstvom smo montirali providnu foliju na ovom objektu. Savršen primer,  primene providne folije za terase ugostiteljskih objekata. Providna folija je izradjena sa bočnim kopčanjem na rajsferšlus.  Ulazna vrata od objekta su klizna, sa drvenim ramovima. Na vrata smo postavili providnu foliju, koja nije fiksna, već sa bočnim rajsferšlusima i takodje ima mogućnosti namotavanja. Što je posebno pogodno u letnjem periodu. U gornjem delu, na svim poljima, nalaze se kaiščići pomoću kojih se namotana providna folija zakopča. Postupak namotavanja  providne folije i kasnijeg odmotavanja i zakopčavanja u zatvoreni polažaj je veoma jednostavan i brz. U tome se i ogleda prednost izrade providne folije sa bočnim rajsferšlusima.  Kada se sve sagleda,  veoma lep ugostiteljski objekat, kojeg je providna folija dodatno ukrasila i učinila funkcionalnijim, naravno u zimskom periudu kada letnja terasa postaje predivna zimska bašta sa mogučnošću dogrevanja prostorije.

         Providna folija za terase               Cerada za terase 

 


Mart, 2018.

  Želja nam je da pokažemo još jedan  letnjikovac koji smo zatvorili providnom folijom.  Sama reč "letnjikovac" govori o objektu koji služi za boravak tokom leta ili generalno, kada su vremenske prilike prigodne za ugodan boravak.  Kada takav objekat zatvorimo i zaštitimo providnom folijom,  dobijamo jednu predivnu zimsku baštu. Kristal providna folija je sasvim dobar termo izolator. Samim tim, objekat koje je zatvoren kristal folijom, veoma se uspešno može zagrevati. Da li je to grejalica na butan gas, ili IC grejalica na električnu energiju. Na taj način dobijamo jedan predivan i topao objekat koji nam pruža ugodne trenutke, bez obzira na vremenske prilike.

Providna folija pruža jednu nedostižnu prednost u odnosu na neke druge načine zatvaranja objekata i terasa. Jednostavno, otkopčate bočne rajsferšluse i za nekoliko trenutaka providnu foliju namotate i zimska bašta, pretvara se u letnjikovac :)

         Zatvaranje terase providnom folijom              Folija za terase


Februar, 2018.

 Providna folija ima veliku primenu. Njena upotreba je veoma rasprostranjena, naročito u domaćinstvima. U početku, providna folija se koristila u glavnom za zatvaranje letnjih bašti kod ugostiteljskih objekata. Vremenom,  videvši primenu providne folije upravo u ugostiteljstvu, ljudi su počeli da je sve više primenjuju na privatnim kućama, terasama, splavovima...

  Ovde želimo da pokažemo jedan prelepo  uradjeni letnjikovac, na kojem smo montirali providnu foliju. Vlasnik  je sada dobio i  savršenu zimsku baštu u kojoj će provoditi lepe trenutke odmora i u zimskom periodu.  U ovom objektu, sada zimskoj bašti, biće moguće i dogrevanje, jer je konstrukcija letnjikovca i sam način izrade, omogućila savršenu montažu providne folije.

  Na ovom objektu  providna folija je uradjena sa bočnim kopčanjem na kopče-provodnike sa kaišem, a vrata se otvaraju sa rajsferšlusom.

      Providna folija za terase                 Letnjikovci za dvorišta


Juni, 2017.

Ovom prilikom smo izvršili montažu providne folije na jednom objektu dečije igraonice, odnosno terase od navedenog objekta. Zbog predhodno uradjenih radova sa gipsom, naišli smo na problem.  Nismo mogli noseću konstrukciju za providnu foliju postavljati izmedju stubova. Čelične cevi, kao konstrukciju smo montirali na spoljne zidove, ali smo ih morali postavljati što bliže ivicama stubova. Zbog gipsa i spoljne stiropor izolacije, na čelične cevi smo zavarili flahove i kroz njih tiplali konstrukciju. Na taj način smo dobili dovoljno prostora od ivice stuba. Nakon montaže folije,  ispostavilo se da je sve uradjeno kako treba. Providna folija je savršeno zategnuta. Zadovoljni klijenti su dobili još jednu zaštićenu prostoriju u igraonici, a providna folija je svakako i ukrasila sam objekat. Kao i u većini slučaja, providna folija je izradjena po principu bočnog kopčanja na rajsferšluse. Pri izradi gotovog proizvoda-providne folije korišćeni su repro materijali od svetskih renomiranih proizvodjača: Providna folija je od proizvodjača "Ahilles" Japan,  Bež cerada, proizvodjač "Mehler" Nemačka, a rajsferšlusi su YKK Japan.  Sve u svemu, savršena dobitna kombinacija. A kada sve to uobliče,  sastave i namontiraju majstori Luna cerade, onda je to  sve zajedno, jedan pravi pobednički tim :)

    Zatvaranje terasa providnom folijom                         Zatvaranje terasa providnom folijom


Mart, 2017.

U ovom primeru je prikazano zatvaranje dela splava, providnom folijom. Na splavu je uradjena prelepa drvena terasa. Klijent je odlučio da terasu zaštiti od kiše i vetra. Predložili smo mu da to bude uradjeno sa providnom folijom. Nakon izvršenih radova, splav je dobio odličnu zaštitu, a rukovanje sa providnom folijom je izuzetno lako i jednostavno. Providna folija je uradjena sa bočnim kopčanjem sa rajsferslusima.

 

         Luna cerade Providna PVC folija za zatvaranje terasa                  Providna PVC folija za zatvaranje terasa                                                                                                                 

 


Januar, 2017.

Vikendica na Fruškoj Gori. Prelep pogled sa lepo uradjenom i prostranom terasom, ulepšala je providna folija. Uloga providne folije je pre svega da zaštiti terasu od snežnih nanosa i jakog vetra tokom zimskog perioda. Takodje, providna folija će biti i odlična zaštita od kiše tokom cele godine, jer ovde su vetrovi veoma izraženi.

Ovde je providna folija izradjena i namontirana sa bočnim rajsferšlusima. Namotavanje je ručno, a u gornjem delu se nalaze kaiščići za pričvršćivanje namotane folije. Primer namotane providne folije je prikazan na prvoj fotografiji.

 

           Providna PVC folija                  Providna PVC folija


Decembar, 2016.

Zatvaranje letnje bašte, ugostiteljskog objekta sa providnom folijom. na ovaj našin, vlasnik objekta je proširio svoj lokal za dodatnih 80m2 i u zimskim uslovima. Letnja bašta, zatvorena sa providnom folijom, pretvorena je u predivan objekat zimske bašte. Providna folija je uradjena po principu kopčanja bočnim rajsferšlusima. Kompletan posao je uradjen perfektno i vlasnik objekta je veoma zadovoljan. :)  I ovoga puta, zaštita objekta providnom folijom je opravdala očekivanja:)

 

          Providna folija                   Providna folija

 


Decembar, 2016.

Zatvaranje terase providnom folijom na prelepom objektu otvorenog bazena u okolini Pančeva.

terasa je bila potpuno otvorenog tipa i koristila se samo tokom letnje sezone. Medjutim,  vlasnik kompšleksa je doneo odluku da organizuje zimaska okupljanja u vidu proslave rodjendana, kao i drugih proslava, jer je imao adekvatnu kuhinju i  manji deo unutrasnje prostorije.

Došavši na ideju da bi zatvaranjem terase, značajno proširio koristan prostor i nakon letnje sezone, u dogovoru sa nama, odlučili su se za providnu pvc foliju.

Terasa je sa drvenim stubovima, a vlasnik je insistirao da se bočno kopčanje folije vrši sa kopčama i kaiščićima.

 

 

     Providna folija za terase                  Providna folija za terase


Novembar, 2016.

  Na ovom objektu, providna folija je montirana sa provodnicima i kaiščićima koji se kopčaju bočno duž stubova. Providna folija je u potpunosti zaštitila terasu od vetra i atmosferskih padavina. A kako će se terasa tokom boravka na njoj i grejati, pomoćnim grejnim telima,  providna folija će vršiti i odličnu ulogu izolacije od hladnoće.

                                                                              Providna folija

 

 


Novembar, 2015.

   Ovo je jedan odličan primer potpune zastite terase providnom folijom. Stubovi su metalni, A donji tarapet terase je uradjen od leksana. Princip izrade providne folije je sa bočnim kopčanjem na provodnike i kaiščiće. U gornjem delu, folija je fiksno zanitovana. U letnjem periodu, svako polje providne folije se posebno namotava prema gore i kaiščićima se prikopčava uz horizontalnu cev do plafona. U donjem delu folije, je džep  za profilnu cev, koja sluzi i kao teg, ali i kao pomoć za namotavanje folije. Preko tog dzepa se nalazi "keceljica" sa spoljne strane folije, koja sluzi za odbijanje kise i vetra. 

                                                                                   Providna folija za terase


 

Komentari

Providna folija za zatvaranje i zaštitu objekata

Luna cerade

Pozdrav,

veoma zanimljiv tekst, naravno za one čitaoce, koji planiraju ili razmisljaju o ugradnji providne folije za terase. Dosta toga mi je sada jasnije. Trenutno mi je prioritet zimski prekrivač za bazen, ali ozbiljno razmisljamo o ugradnji providne folije na našoj terasi na vikendici. Sigurno ce mo vas kontaktirati, da dodjete kod nas i pogledate kakve su sve varijante ugradnje moguce.

Sve najbolje vam zelim i puno uspesnog posla.

Pozdrav!

Miroslav

Poštovani Miroslave,

Naravno da nam je veoma drago što pratite naš rad. Mozemo da odgovorimo Vašim željama i kada je u pitanju zimski prekrivač za bazen, ali i  sa providnom folijom da zaštitimo Vaš objekat. Pozovite nas i naši majstori će izaći na lice mesta da  izvrše premeravanje i zajedno sa Vama definišu nabolje rešenje. Bilo za prekrivač za bazen ili providnu foliju za terasu.

Hvala još jednom na Vašem komentaru.

Luna cerade

Pozdrav,

Lepo ste opisali koje sve varijante ugradnje i izrade  providne folije imate. Retko koje firme osvezavaju svoje sadrzaje na sajtovima u vidu nekih novosti ili uradjenih radova.

Nastavite tako :)

Pozdrav!!!

Damir

Damir

Poštovani Damire,

hvala Vam što posećujete naš sajt i čitate naše blogove i forum.

I mi smo sa ovom idejom počeli od skoro. Pa smo krenuli nekim hronološkim redom, a opet, definitivno nismo u mogućnosti da sve naše radove i njihove slike objavimo ovde. Iz tog razloga, napravicemo neku selekciju, a da opet, naši klijenti i potencijalni kupci steknu kompletan uvid u kvalitet naših proizvoda.

Trudićemo se da nastavimo dalje i da budemo još bolji!

A Vama veliko hvala još jednom :)

Luna cerade